top of page

Paskalya Çöreği Tarifi

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2023

Paskalya çöreği, özellikle paskalya yortusu gibi Hristiyan dini bayramlarında Osmanlı-Türk mut

fağında yaygın olarak yapılan bir çörek türüdür.


Fındıklı Paskalya Çöreği Tarifi


Osmanlı döneminde Hristiyan ailelerin, Paskalya ve yortularda yaparak komşularına getirdiği Paskalya çöreği de bu sebeple çok yaygınlaşmıştı. Paskalya çöreği, Paskalya bayramının Hristiyanlar için diriliş bayramı olması ve bahar döneminde doğanın yeniden doğduğu bir dönemde kutlanması sebebiyle yapılıyor. Yağ, süt, yumurta, un, maya ve şeker karışımından yapılan paskalya çöreğine, insanı çeken o muhteşem kokusunu verense mahlep ve sakızdır. Hristiyan dostlarımızın Paskalya Bayramlarındaki geleneksel çöreğini Vulom Demir Döküm Tava ile denemezsek olmazdı. Hadi mutfağa…

Vulom Core Seasoned Demir Döküm Tava içerisinde üzeri fındıklı paskalya çöreği

Not: Malzemeler oda sıcaklığında olursa hamur daha güzel kıvam alacaktır. Çöreğin daha da pofuduk olması için 1 çat kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.

 

Hamuru için

  • 3 yumurta

  • 125 gr eritilmiş tereyağı

  • ½ su bardağı şeker

  • 1 çay bardağı pudra şekeri

  • 500 gr un (ortalama 5 su bardağı)

  • ½ su bardağı ılık su

  • ½ su bardağı ılık süt

  • 1 çorba kaşığı toz maya (yarım paket yaş maya ile de yapılabilir)

  • 2 tatlı kaşığı mahlep

  • 1 çay kaşığı tuz


Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı

  • 1 çay kaşığı yoğurt

  • File fındık


1. Adım: Hemen Başlayalım

  • Derin bir kasenin içerisine maya, ılık su ve ılık sütü koyup mayayı eritip ve 10 dk bekletiyoruz.

  • Unu hamur yoğurma kabına eleyip ve ortasını havuz gibi açıyoruz.

  • Ortasına 10 dakika bekleyen mayalı karışımı ve diğer tüm malzemeleri ilave edip yoğurmaya başlıyoruz.

  • Tüm malzemeler özleşip yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamurun üzerini nemli bez ile örtüp ortalama 1 saat mayalandırıyoruz.

  • Mayalanan hamuru üç eşit parçaya bölelim.

  • 20 cm uzunluğunda rulo hamurlar hazırlayıp 3 ruloyu uçlarından birbirine yapıştırıp saç örgüsü şeklinde örüp diğer uçlarını birleştiriyoruz.

  • Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt sürüp file fındık serpelim.


2. Adım: Haydi Pişirelim

  • Vulom CORE SEASONED Yağ Kaplama Demir Döküm tavamıza yağlı kağıt serip hazırladığımız çörekleri aralarında biraz boşluk bırakacak şekilde tavamıza yerleştirelim.

  • Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar dakika pişirelim.

 

Afiyetle...

180 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page